Al programa Emergència Climàtica, que dirigeixo i presento a Ràdio 4, s’ha tractat, aquest dissabte 13 de febrer, de la necessitat d’integrar les transicions energètica, agroalimèntaria, ecològica i social.
N’han parlat
Enric Tello Aragay, historiador ambiental i activista. Catedràtic de la Universitat de Barcelona en el Departament d’Història econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial.
Daniel Gómez Cañete, president de l’Associació per el Estudi dels Recursos Energètics (AEREN)
Jaume Moya i Matas, veí de Florejacs de la Segarra, fundador del fòrum “l’Espitllera”, activista contra la inequitat climàtica i polític.
‘Donut econòmics‘. Com integrem les imprescindibles transicions energètica, agroalimentària, social -en definitiva, la transició ecològica de la que les altres en formen part- en l’economia, en la manera de pensar i fer, en la vida quotidiana.
Un pla econòmic per actuar amb mentalitat del segle XXI i entendre/admetre que l’economia (la dominant capitalista/productivista) ha d’estar supeditada a la societat, a les necessitats humanes, a la biosfera, i no a l’inrevés, supeditar la vida, les persones, la biosfera a l’economia convertida en un déu intocable.
No és un conjunt de polítiques si no una manera de pensar que provoqui les dinàmiques regeneratives i distributives que aquest segle requereix. Reflexions sobre la relació entre a transició energètica a les renovables (eòlica/solar), l’agroalimentària (sobirania alimentària), la conservació de la biodiversitat i la transició a ecològica.
“Donut Economics” proposa quatre estratègies:
- Protegir les necessitats bàsiques reforçant la xarxa de seguretat social i ampliant l’accés a serveis bàsics gratuïts
- Empoderar i protegir els treballadors per fer de la reducció del temps de treball una solució factible a l’amenaça de l’atur
- Reduir la nostra exposició a les crisis del deute, per ajudar a assolir l’estabilitat econòmica
- Abordar l’extracció del lloguer, per evitar l’augment de la desigualtat